top of page

Activitatea FUMG

            FUNDATIA UMANITARĂ ”MIHAI Gîtlan” a luat ființă în anul 1992, la inițiativa membrilor familiei și prietenilor care l-au cunoscut pe Mihai.

            Enumerăm câteva dintre activitățile fundației noastre de-a lungul celor 29 ani de existenţă:

              Acţiuni Umanitare

          Comemorarea  în fiecare an  a Revoluţiei din Decembrie 1989 prin derularea unor proiecte culturale din domeniul artelor plastice si al muzicii , organizarea de dezbateri politico – sociale pe aceasta tema, cat si depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor şi la Sala Dalles, redactarea de articole pentru mass media.

         Realizarea de către membrii fundaţiei, de profesie artiţi plastici şi arhitecţi, a unui proiect de monument la sala Dalles în memoria celor uciţi în Decembrie 1989 , proiect a cărui machetă a fost expusă în diverse locații, începând cu Decembrie 2003. Deși amplasamentul monumentului a fost aprobat de Primăria Generală, aprobările dosarului au stagnat de circa 5 ani.

            Realizarea unei plăci comemorative la sala Dalles în memoria eroului - martir.

            Realizarea unei plăci comemorative pe locul unde s-a aflat Biserica Sf. Vineri, biserică demolată de regimul comunist.

 

             Programe Umanitare :        

             Acordarea de asistenţă juridică din partea membrilor fundaţiei pensionarilor şi persoanelor cu pregătire şcolară minimă, pentru rezolvarea  diverselor litigii.

           Acordarea de asistență psihologică gratuită din partea fundației unor categorii defavorizate, cum ar fi: persoane care sunt, sau au fost, victime ale violenței domestice, copii cu nevoi speciale.

            Consiliere psihologică acordată de personal calificat din cadrul fundației persoanelor dependente  de droguri sau alcool.

            Acordare de consiliere familială din partea unor psihologi voluntari.

            Organizarea Pomului de Crăciun în diverse locaţii pentru categorii defavorizate (copiii străzii, copii din familii sărace etc.).

            Oferirea de daruri de Crăciun din partea membrilor fundaţiei categoriilor mai sus menţionate.

            Oferirea de ajutoare (îmbrăcăminte, mobilă, alimente) unor categorii defavorizate.

            Ajutoare băneşti din partea membrilor fundaţiei, oferite direct persoanelor aflate în nevoie.

 

            Proiecte sociale şi educative :

            ”EDUCARE PRIN CULOARE”  

            Proiect de educație în domeniul artelor plastice și care se adresează copiilor și adolescenților care provin din familii cu mijloace de subzistență reduse, celor din casele de copii ale DGASPC, cât și celor care sunt elevi cu CES din școlile speciale. 

Proiectul se desfășoară în timpul verii în parcurile din capitală, iar în perioadele cu temperaturi scăzute în sediul din Bd. Bucureștii noi nr. 67, sector 1.

 

              “LUMEA AȘA CUM O VREI TU”

             Proiect care se adresează copiilor cu CES din școlile speciale și copiilor aflați în evidența Direcțiilor de Asistență socială și Protecția Copilului. FUMG desfășoară o serie de parteneriate împreună cu aceste entități, proiecte care au ca scop dezvoltarea emoțională a copiilor cu ajutorul art-terapiei prin jocuri de rol, creații plastice, interpretări muzicale, dansuri tematice, toate acestea determinând potențarea unor abilități artistice ale copiilor, cât și ameliorarea unor dizabilități comportamentale.

Proiectul se desfășoară la sediul fundației, cu participarea unor psihologi, artiști plastici, psihoterapeuți în art - terapie.

 

            “Maturizarea în societatea de consum” și “Responsabilităţi şi drepturi în societatea românească”

          Aceste proiecte s-au derulat prin întâlniri şi dizertaţii susţinute de persoanele invitate (psihologi, preoţi) urmate de dezbateri şi discuţii libere. Proiectele au avut ca loc de desfăşurare locații puse la dispoziție de voluntari.

            Proiectul “Arta ca  terapie sufletească” - având ca grupuri ţintă copiii şi tinerii din familii cu probleme - cursuri de artă plastică, organizate şi susţinute în diverse locaţii (la domiciliile membrilor), finalizate prin expoziţii. Proiectul a fost desfăşurat pe parcursul a doi ani 2018 - 2019. Locul de desfăşurare a fost sediul fundației din bd. Bucureștii Noi nr. 67, sect. 1 - București

 

             Programe culturale cu componentă socială :

Ajutorarea unor tineri artişti de talent prin organizarea de evenimente şi punerea la dispoziţie a spaţiului  necesar exprimării artistice în domeniul muzical, literar şi plastic, cum ar fi:

 -  proiectul “Arta - uniune a contrariilor” - poiect desfăşurat pe parcursul a doi ani 1999, 2000, perioadă în care au fost angrenaţi în proiect  artişti cu pregătire academică cât şi tineri talentaţi fără studii în domeniul artistic. Locul de desfăşurare a fost oferit de Uniunea Democrat Creştină, la sediul din p-ţa Amzei nr. 13.

 - proiectul “Artiştii - cei dintâi Revoltaţi” - proiect care s-a desfăşurat în anul 2019 timp de 3 luni şi care s-a adresat tinerilor artişti prin aducerea la cunoştinţa acestora a unor opere, din varii domenii artistice, care au vizat implicarea artiştilor în lupta împotriva totalitarismului de orice fel. Locul de desfăşurare a fost sediul din Bd. Bucureștii Noi nr. 67, sect. 1

   

              Programe culturale de comemorare a memoriei eroilor - martiri:

 Organizarea, în memoria tânărului artist erou – martir Mihai Gîtlan a două proiecte  

            -  proiectul cultural  “Nealiniatii” – în perioada dintre anii 2003 şi 2017 inclusiv - proiect care s-a adresat tinerilor artisti din din artele plastice, media-video, muzica si teatru.

           Fundatia, prin membri sai, a organizat evenimente culturale ale artei de avangarda, avand drept scop cunoasterea de catre public a creatiilor originale  ale tinerilor artisti independenti (care nu fac parte din uniuni de creatie - deci neinregimentati).

- proiectul s-a derulat fara sponsorizari sau donatii, in locatii care nu au necesitat costuri de inchiriere, sau la sediul din bd. Bucureștii Noi nr. 67, sect.1.

În derularea acestui proiect au avut loc concerte de muzică rock, happening, performence şi expoziţii de artă plastică contemporană.

              “Recviem pentru un Crăciun Însângerat” proiect de salon de artă plastică contemporană, muzică şi poezie  - ediţiile Decembrie 2003 - Ianuarie 2004 şi Decembrie 2004 - Ianuarie 2005 având următoarele teme şi subiecte:

            - Proiect dedicat celor care în Decembrie 1989 au făcut posibilă, prin sacrificiul suprem, libertatea de exprimare.

            - Arhetipuri, mituri şi simboluri malefice ale comunismului - această secţiune a fost susţinută de artişti plastici, poezie- creaţii inedite, performence-uri, muzică.

            - ”Măşti şi realităţi ale tranziţiei ”- secţiunea a fost o oglindă a metamorfozelor simulate de la comunism la neocomunism - performance şi happening

            La eveniment au participat  următorii artisti şi grupuri :

 - Jan Albu ,  Nicolae Alexi,  Constantin Apostol ,  Petre Achiţenie, Ada Axinte, Forin Bârză, Mihai Beciu,  Angela Balogh,  Peter Balogh ,  Cristina Botez,  Ion Botezatu,  Victor Bratu,  Maria Brâncuşi,  Marcel Chirnoagă, Gheorghe Ciobanu ,  Daniel Crăciun,  Eugen Crăciun,  Cornelia Dedu,  Mircea Diac,  Raluca Dragomir,  Doru Drăguşin,  Neculai Enea,  Matei Enric , Ovidiu Gîtlan,  Grupul Euinea,  Grupul Voa,  Grupul Hoinar,  Nicolae Guţu,  Toma Hirth , Mirela Iordache,  Cristina Joia , Gabriel Medveev , Ion Murariu,  Mihaela Nica  Crăciun,  Vasile Pop Negreşteanu,  Sergiu Plămădeală, Emil Pavelescu,  Ana Pavliuc,  Paula Ribariu,  Ana Rus,  Valeriu Stoica,  Nawal Sapoon,  Yaky,  Valeriu Şuşnea,  Adrian Zissu.

            Proiectul s-a desfăşurat la Galeria Art Point, la Galeria Primăriei sect. 2 şi la Muzeul de Artă Braşov.

     

              Campania ”Arta – uniune a contrariilor”

            Campanie care a demarat in anul 2004, cu desfăşurare permanentă. Campania  se adresează tinerilor artişti independenţi din sfera artelor vizuale (plastice şi  media) cât şi din sfera muzicii  şi a dansului contemporan pe care, în urma unui concurs, îi vom găzdui şi cărora le vom oferi posibilitatea de a participa la evenimente de promovare a artei contemporane.

Prin “atelierele” pe care le-am organizat  si le  vom organiza, cât şi prin participarea unor teoreticieni ai artei contemporane la aceste Workshopuri, vom ajuta la promovarea artei romaneşti şi vom asigura şi spaţiul de desfăşurare al artei contemporane.

-   în urma jurizării vor fi  organizate  expoziţii personale sau de grup, la sediul nostru sau în alte locaţii

- totodată vor fi  promovate  creaţiile foto - video prin spectacole media.

- creaţiile muzicale şi de dans contemporan de certă valoare vor fi promovate prin organizarea unor happening-uri în spaţiul propriu, sau în spaţiul public.

- această campanie vizează şi  parteneriatul cu autorităţile locale prin obţinerea unor săli de spectacol.

 

              În toată această perioadă fundaţia a reprezentat în faţa autorităţilor şi interesele revoluţionarilor şi ale urmaşilor eroilor martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989.

 

© 2022 by FUMG

Creat cu Wix.com

Gaseste-ne: 

Bdv. Bucureștii Noi nr. 67, Sector 1, Bucureşti 

bottom of page